چگونه نه گفتن را بیاموزیم؟
نه گفتن برای همه افراد کار آسانی نیست و می تواند ذهن آن ها را متشنج کند و باعث شود که نسبت به خودشان حس خوبی نداشته باشند، ای کاش مهارت نه گفتن یکی از اصول اولیه ایی بود که هر خانواده ایی به فرزندش در کودکی می آموخت تا در سنین بالا با مشکل رو به رو نشوند، اما الان نیز چندان دیر نشده است ما اینجاییم تا با کمک هم چندین راهکار اساسی را برای نه گفتن بیاموزیم.
مهارت نه گفتن چیست؟
زمانی که شما کاری را دوست ندارید انجام بدهید یا مشکلی برای انجام دادن آن دارید و نمی توانید به طرف مقابل نه بگویید و با خودتان درگیر می شوید، متوجه اهمیت قدر نه گفتن در زندگی زورمره خود می شوید.
دوست عزیز، سعی کن هر آنچه که باعث می شود حس بدی بگیری و یا تمایلی نسبت به انجام دادنش نداری را در لیست ممنوعه هایت قرار بدهی و بهشان نه بگویی، در ادامه با ما همراه باشید تا نه گفتن را بیاموزیم.
فواید نه گفتن
اگر مهارت نه گفتن را بیاموزید خیلی راحت تر می توانید از تمامی کارهایی که انجام می دهید لذت ببرید، احساس پشیمانی نداشته باشید و در افزایش اعتماد به نفس شما تاثیر شگفت انگیزی دارد.. علاوه بر این آرامش را در زندگی حس می کنید و مدام خودتان را سرزنش نمی کنید.
یادتان باشد اولین نفری که در زندگی مهم است خود شما هستید به آرامش درونی خود فکر کنید و خودتان را دوست داشته باشید. همیشه در زندگی کارهایی را انجام دهید که دوست دارید تا حس خوب زندگی را درک کنید و زندگی موفقی پیش رو داشته باشید.
به چه چیزهایی نه بگوییم
به طور کلی باید به هر آنچه که باعث می شود حس بدی داشته باشید نه بگویید. به عنوان مثال اگر تمایل ندارید با فردی هم صحبت بشوید و یا نمی خواهید کاری را انجام دهید باید نه بگویید.
مهارت نه گفتن می تواند کمک کند که در بسیاری از شرایط تصمیمی عاقلانه بگیرید. اگر در سن جوانی و نوجوانی نه گفتن را نیاموزید افراد می توانند از شما سوء استفاده کنند.
به عنوان مثال هم دانشگاهیتان که با شما برای ارائه مطلبی هم گروه شده است اگر متوجه شود که شما به هیچ یک از خواسته هایش نه نمی گویید تمام زحمات کار را بر دوش شما می اندازد و شما مجبور می شوید زمان زیادی را صرف کاری کنید که وظیفه هر دوی شما است. به تمام مسائلی که باعث آزار روحی و جسمی شما می شوند نه بگویید تا بعدها افسوس نخورید از الان به فکر آینده تان باشید.
چگونه نه بگوییم؟
نه گفتن نمی تواند برای تمام افراد راحت باشد و بعضا برخی از افراد را با چالش رو به رو می کند، برخی افراد می ترسند که نه بگویند که مبادا دیگران ناراحت شوند، نکند روی من حساب کرده باشد و با نه گفتن من کارش پیش نرود و…
در ابتدای امر باید تمامی چارچوب های زندگی تان از جمله چارچوب زندگی مشترک، عقاید مذهبی، تحصیلی و هدف هایتان را مشخص کنید تا بدانید که مایل هستید در چه حیطه ایی فعالیت داشته باشید.
راه های نه گفتن
اینجوری راحت تر می توانید دلیل نه گفتن تان را بیابید؛ چگونگی بیان کردن نه به خود شما برمی گردد اما بهتر است:
با ملایمت و به دور از خشونت نه بگویید
جملاتتان را با احترام بیان کنید
دلیل نه گفتنتان را در صورت تمایل برای فرد مقابل توضیح دهید
در انتها اگر برایتان مقدور بود یک گزینه پیشنهادی به او ارائه دهید.
به طور مثال اگر دوستتان از شما درخواست کرد برای خرید کردن با او نصف روز تعطیلتان را به آن اختصاص دهید و شما تمایل ندارید بهتر است اینگونه بیان کنید که من برای روز تعطیلم برنامه دیگری دارم شما نیز می توانید از سایت های فروش آنلاین برای خرید استفاده کنید.
چگونه در برابر خواسته های دیگران نه بگوییم؟
ابتدا سعی کنید همه جوانب خواسته دیگران را مورد بررسی قرار بدهید و اگر دیدید با انجام آن کار به شما آسیبی وارد می شود، برخلاف عقایدتان است و یا حتی تمایل به انجام آن کار ندارید کاملا با حفظ احترام نظر منفی تان را اعلام کنید.
اگر نه گفتن انقدر برایتان سخت است و نمی توانید طرف مقابلتان را متقاعد کنید یک قلم و کاغذ بردارید و به گوشه ای خلوت بروید تمامی چارچوب هایتان را بنویسید، خواسته صریح طرف مقابلتان را بنویسید و تمامی مغایرت های بین این دو گروه را مشخص کرده و بنویسید و در آنها دلایلی مستحکم برای نه گفتن را بیابید و یادداشت کنید و به شیوه ای کاملا مودبانه که طرف مقابل ناراحت نشود آن را با لحنی آرام بیان کنید.
به عنوان مثال اگر دوستی از شما درخواست کرد که از حیوان خانگی اش چند ساعتی مراقبت کنید و شما از آن حیوان می ترسید و یا شرایط نگهداری را ندارید خیلی واضح دلیلتان را برایش شرح بدهید و در انتها ابراز ناراحتی کنید و بگویید که امیدوارم فردی را که بتواند این کار برای شما انجام بدهد هرچه سریعتر پیدا کنید.
۱۰ تکنیک نه گفتن
در ادامه شما را با تکنیک های رد کردن درخواست دیگران آشنا می کنیم تا راحت تر این کار را انجام دهید.
۱. مودبانه نه بگویید
۲. با لحن خوبی نظر منفی تان را ابراز کنید
۳. در صورت لزوم دلیل نه گفتنتان را توضیح دهید
۴. اگر برایتان مقدور بود راهکار دیگری را پیشنهاد کنید
۵. سعی کنید در تمامی موارد بله نگویید تا فرد با تکیه بر شما تصمیماتش را پیش نبرد
۶. شیوه اعلام نظرتان را بررسی کنید
۷. از طرف مقابل برای تصمیم گیری و بررسی برنامه هایتان وقت طلب کنید
۸. مسئولیت نه گفتنتان را به عهده بگیرید و از جملاتی چون ” دوست دارم کمک کنم اما همسرم/ والدینم اجازه نمی دهد” پرهیز کنید
۹. کاملا صریح بیان کنید که به انجام آن کار علاقه ندارید
۱۰. در صورتی که انجام آن کار نیاز به مهارت خاصی دارد که در توان شما نیست بگویید
چگونه نه گفتن را بیاموزیم؟
ابتدا باید برای وقت و فکر خودتان ارزش قائل باشید و با استفاده از ترفند متقاعد کردن دیگران به آنها بگویید که نمی توانید خواسته آن ها را انجام دهید، زمانی که دوستان و آشنایانتان از شما خواسته ایی دارند در ابتدا از آن ها طلب زمان کنید تا بعد نظر مثبت یا منفی تان را بیان کنید.
مثال نه گفتن
به عنوان مثال فردی از شما تقاضا می کند که آخر هفته با هم به کوه نوردی بروید، باید قبل از آنکه بدون فکر نظر مثبتتان را بیان کنید از او بخواهید که تا فردا صبر کند تا شما برنامه آخر هفته تان را با خانواده چک کنید در صورتی که تمایل نداشتید و برنامه تان پر بود نیز می گویید ” بسیار خرسندم که شما منو برای وقت گذرانی آخر هفته تان انتخاب کرده اید اما بنده با خانواده برنامه ایی دارم که همراهی شما برایم مقدور نیست. ” به این صورت می توانید مهارت نه گفتن را بیاموزید تا کمتر مجبور به انجام کارهایی شوید که به آن ها تمایل ندارید.
مثال نه گفتن به دوست
به عنوان مثال اگر دوستی از شما بخواهد در مهمانی آن شرکت کنید و شما آگاه باشید که در آن مهمانی اتفاقاتی برخلاف اعتقاداتتان رخ می دهد و یا افرادی در آن مجلس حضور دارند که شما از معاشرت با آن ها لذت نمی برید خیلی صریح می توانید از نه گفتن استفاده کنید و از پیش آمد های بعد آن جلوگیری کنید، همیشه این را بدانید که آرامش و حس خوبی داشتن از انجام کاری مهمتر از حس خوب دادن به اطرافیان است.
چرا از نه گفتن می ترسیم؟
ترس از نه گفتن ریشه در کمبود اعتماد به نفس ما دارد، ما بیشتر می ترسیم با نه گفتن دیگران ناراحت شوند، دیگر دوستمان نداشته باشند، دیگر خواسته هایشان را با ما مطرح نکنند، آن ها را از دست بدهیم و ….
هیچ یک از این موارد اهمیتی بیشتر از این ندارد که در هنگام انجام آن کار حس بدی داشته باشید؛ با یادگیری مهارت نه گفتن می توانید به خودتان ثابت کنید که در افزایش اعتماد به نفس خود موثر هستید، در حین حفظ احترام توانایی ابراز نظر هر چند منفی را دارید و برای اطرافیانتان انقدر مهم و با ارزش هستید که صرفا شما را برای راه انداختن مشکلاتشان انتخاب نمی کنند.
همین حالا ترس از نه گفتن را کنار بگذارید و اگر موضوعی برایتان خوشایند نیست، تمایل به انجام آن کار ندارید و یا از عاقبتش می ترسید نه بگویید و افسار امور زندگی تان را به دست بگیرید و در جهت رسیدن به اهدافتان قدم بردارید نه اینکه صرفا تکیه گاه و سکوی پرتاب دیگران به سمت موفقیت باشید.
کتاب قدرت نه گفتن
اگر نیاز دارید برای یادگیری مهارت نه گفتن مطالعه بیشتری داشته باشید ما به شما این چند کتاب را پیشنهاد می کنیم:
کتاب ۲۵۰ راه برای گفتن نه! ، نویسنده: سوزان نیومن
کتاب هنر بالغانه نه گفتن، بگو نه و آسوده باش ، نویسنده: علی شمیسا
کتاب بیاموزیم چگونه نه بگوییم ، نویسنده: مارتیزا منرسا
کتاب کپسول قدرت نه گفتن ، نویسنده : جیمز آلتوچر ، کلودیو آزولا آلتوچر
گرداوری شده توسط گروه تحقیقاتی مهندس محسن چاری
INSTAGRAM : MOHSENCHARY